Zemeņu laiks ir tikai sācies, bet vēlos jums jau tagad piedāvāt pāris receptes, kas garšos ne tikai bērniem, bet, domāju, arī pieaugušajiem.

Vislabāk man zemenes garšo vienas pašas – bez piedevām. Tomēr reizēm ir interesanti tās pievienot dažādiem ēdieniem, it īpaši tad, kad zemeņu sezona iet uz beigām un tās vairs nav tik skaistas kā gribētos.

Visas receptes ir pārbaudītas dzīvē, ne reizi vien, un arī Grēta tās ir izmēģinājusi.

Salāti

Zemeņu un tomātu salāti:

1554507_1578156532448704_4960470568279064865_n

300 g zmenes

1 paliels tomāts

1/4 – 1/2 sarkanais sīpols

1/2  laima sula

2 zariņi koriandra (es ar koriandru nedraudzējos, tādēļ no šī zaļuma atsakos)

Sagriez zemenes, tomātus un sīpolu mazos gabaliņos (sīpolu sakapā), liec salātu bļodā. Pievieno sakapātu koriandru un pievieno laima sulu.

Ļauj iestāvēties mazliet un ēd kā salātus pie pamatēdieniem. Lieliska ideja grila ballītēm, kad pie ceptajiem ēdieniem prasās viegli un gardi salāti.

Gatavojot Grētai, sarkano sīpolu lieku ļoti minimāli vai nemaz. Laima vietā esmu lietojusi arī citrona sulu vai vienkārši olīveļļu. Visas versijas garšo ļoti labi. Katra mazliet savādāk, bet labi.

***

Zemeņu, mandeļu un bazilika salāti:

300 g zemenes

1 sauja lobītu mandeļu (vai mandeļu skaidiņas)

4 – 5 zariņi bazilika

Olīveļļa

Melnie pipari

Zemenes sagriež vidēji mazos gabaliņis.

Noloba mandeles un sakapā. Var izmantot arī mandeļu skaidiņas, ja nav pieejamas veselas mandeles. Mandeļu lobīšana ir ļoti vienkārša. Kad mandeles ir izmērcētas (vismaz pāris h), tad tās ieber verdošā ūdenī uz pāris minūtēm un, izņemot ārā, uzreiz liek ledusaukstā ūdenī. Tad miziņa pati viegli nāks nost, tiklīdz paņemsi mandeli rokā.

Zemenes samaisa ar mandelēm un viegli sakapātu baziliku. Salātiem pievieno olīveļļu un mazliet melno piparu. Bet nevajag ar pipariem pārspīlēt. Tikai Grētai gatavojot, melnos piparus nepievienoju.

***

Zemenes ar kazas sieru:

IMG_7185

Zemenes

Kazas siers

Olīveļļa (vai cita mīļa eļļa)

Izvēlies sev jebkuru mīļu kazas sieru, sagriez to gabaliņos un liec uz šķīvja. Pievieno sagrieztas zemenes un visu pārlej ar olīveļļu. 3 sastāvdaļas un lieliska uzkoda gatava.

Bērniek lielisks launaga ēdiens. Protams, var pievienot arī citas ogas. Klāt lieliski derētu arī mellenes, piemēram. Var izmantot arī augļus. Ja esi saldumu mīlis, tad olīveļļas vietā var izmantot arī medu.

***

Pasta ar zemenēm:

Šai pastai ir divas versijas – ar zemenēm un ar avenēm. Sastāvdaļas var variēt, bet es piedāvāju savas iecienītākās versijas.

Sastāvdaļas:

IMG_7182

Makaroni (jebkādas formas, arī spageti der. Izmanto tos makaronus, kuri garšo vislabāk: pilngraudu makaronus, rīsu makaronus, der pat olu nūdeles. Pēdējo reizi vārot, izmantoju rīsu makaronus)

Zemenes (vai avenes)

Agaves sīrups (mazai bļodiņai zemeņu – 1 tējk. agaves sīrupa)

* Rīsu krējums vai crème fraiche (crème fraiche ir gandrīz kā skābais krējums. Ja nedrīkst lietot govs piena produktus, tad tā vietā var lietot rīsu krējumu vai arī mandeļu krējumu (kulinārijas krēmu))

* Piens (izmanto jebkādu, kas garšo. Pēdējo reizi gatavojot, izmantoju kokosriekstu/rīsu pienu)

Sagatavo zemenes: zemenes sagriež mazākos gabalos, liek bļodā un pievieno agaves sīrupu. Samaisa un atstāj, lai ievelkas.

Ja tā var teikt, tad orģināl-receptē, ir lietoti pilngraudu makaroni (spageti) un crème fraiche ar vaniļu, bet laika gaitā man ir izveidojušās vairākas versijas, kas labi garšo.

Ja izlem lietot pienu, tad makaronus vāra ūdens un piena maisījumā (apmēram pusi uz pusi). Ja lieto pienu bez garšas (jeb govs pienu), tad pienam var pievienot arī vaniļas pāksti.

Ja lieto kādu no krējumiem, tad to makaroniem pievieno, kad tie ir gatavi (mīksti) un nokāsti. Siltiem makaroniem pievieno 1 – 2 ēdamkarotes rīsu krējumu vai 2 ēdamkarotes ar crème fraiche ar vaniļu. Labi samaisa.

Pirms pasniegšanas makaronus samaisa kopā ar zemenēm.

Ēd siltus.

***

Zemeņu un rabaru ātrais ievārijums:

11225719_1589297981334559_1062868848228287329_n

Sastāvdaļas:

zemenes

rabarberi

agaves sīrups

vaniļa

Man bija 3 skaisti rabarberu kāti un bļodiņa zemeņu. Sanāca burciņa ievārijuma.

Rabarberus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Zemenes atdala no zaļumiem un sagriež vairākās daļās. Liek katliņā un uz ļoti lēnas uguns karsē. Var pievienot mazliet ūdens. Pievieno vaniļu (pāksti), vai ja nav – pievieno vaniļas cukuru mazliet. Kad ievārijums ir gandrīz gatavs (ogas un rabarberi ļoti mīksti, sagājuši vienā masā), pievieno 1 – 2 ēdamk. agaves sīrupa. Saldumu regulē pats.

Pagatavošana (pašai neko nedarot) aizņēma kādas 30 minūtes. Lieliski garšo pie brokastu putras. Tikpat labi garšo, ja ievārijumu uzziež uz svaigas maizītes, kur jau ir kārtiņa ar sviestu.