Kopš pie manis nejaušā veidā ir atnākusi ļoti veca, bet izcila, vafeļu panna, man ļoti patīk cept vafeles un tas ir tik vienkārši! Šī panna ir vecā tipa panna, taisa plānas un kraušķīgas vafeles (jaunā tipa pannas lielākoties ļauj gatavot pufīgās vafeles, kuras man ne visai tīk) un man liekas, ka receptes kraušķīgajām ir vienkāršākas un gatavošana patīkamāka. Nav jālaistās ar mīklu, piemēram. Ēst var ar rokām. Kā arī nav jāed siltas, bet var ēst aukstas un grauzt kā cepumus. Un protams - sāļas vai saldas, katrs pēc savas izvēles. Žurnāla "Pie Galda" ziemas numurā ir manis gatavoto kanēļa vafeļu recepte. Uz šīs pašas mīklas bāzes var gatavot daudz citu vafeļu, garšvielas (kā kanēlis) aizstājot ar citām vai papildinot. Recepte ir, lūk, šeit:

Sastāvdaļas vafeļu mīkai (apmēram 30 vidēja izmēra vafelītes):

1 ola (vēlams, lauku)

200 g augstākā labuma kviešu miltu

100 g sviesta

75 g muskovado cukura

75 g pūdercukura

2 tējkarotes kanēļa (kanēli var aizstāt ar vaniļu, citrona vai apelsīna miziņu, kardamonu utt.)

apmēram 30 g sviesta un otiņa vafeļpannas ietaukošanai

Bļodā sajauc muskovado cukuru un pūdercukuru, pievieno miltus, kanēli un labi samaisa. Uz lēnas uguns vai ūdens peldē izkausē sviestu.

Izkausēto sviestu lēnām lej cukura un miltu maisījumā, iemaisa, pievieno olu un atkal maisa, līdz mīkla veido piparkūku mīklai līdzīgu konsistenci.

Ar rokām no mīklas izveido 2 vienāda lieluma desiņas (4–5 cm diametrā). Katru ietin pārtikas plēvē un, lai vēl stingrāk turas kopā, arī folijā. Liek ledusskapī uz vismaz 4 stundām. Vislabāk atstāt uz nakti. Mīklu var arī sasaldēt. Pirms gatavošanas atlaidini istabas temperatūrā un cep kā norādīts tālālāk.

Pirms cepšanas mīklu sagriež ~ 1 cm biezās šķēlītēs, liek uz sakarsētas vafeļu pannas un cep katru atsevišķi, kamēr vafele ir zeltaini brūna.

Vafeļu pannu ietauko pirms katras vafeles, izmantojot pavisam mazliet sviesta un otiņu.

Lai ēšana vēl saldāka, glazūrai var izmantot tumšo šokolādi, sāļo karameli vai vienkārši pārkaisīt ar pūdercukuru.

Un neviens nav teicis, ka vafeles var būt tikai saldas! Man ir arī pāris sāļo vafeļu receptes. Tās sekos drīzumā un to recepte ir vēl vienkāršāka.

Vafeļu foto autors: Māris Kiseļovs (@Marimoart) 

Stils: Linda Vilmansone