Vienkārši pagatavojama maltīte, ja vien mājās ir dārzeņi, jo gaļa var arī nebūt! Ja negribas vārīt bērnam gaļas zupu, vāri dārzeņu zupu. Princips ir tieši tāds pats.

Es neprotu zupu uzvārīt vienai dienai, tādēļ, loģiski, ka mūsmājās zupas ēd 2 dienas pēc kārtas. Kurā mājā tā nav? Lai būtu kas savādāks, otrā dienā var pievienot klāt makaronus un manā gadījumā mazie burtiņmakaroni. Trusis zupā bija ļoti maz, tādēļ to Grēta apēdau jau pirmajā dienā.

Un ja zupa vēl paliek pāri, tad var arī sasaldēt “nebaltām dienām”.

Sastāvdaļas 1 katliņam:

1 kālis

2 burkāni (mazi vai 1 liels)

1 selerija sakne

Ziedkāposts 

1/2 puravs

Pētersīļi

Dilles

Truša gaļas fileja

Vispirms sagatavoju un notīru dārazeņus. No vecmammas esmu iemācijusies visus dārzeņus sagatavot un salikt atsevišķās bļodiņās, lai pēc tam raiti var pievienot.

Visus dārzeņus (kāli, seleriju, burkānu un var pievienot jebko no dārzaņiem, kas mājās) notīru, sagriežu mazos gabaliņos. Daļu puravu sasmalcinu un daļu atsāju veselu. Saglabāju arī zaļo daļu. Ziedkāpostu sadala mazākos gabaliņos.

Sagatavo truša fileju. Sagriež sev vēlamajos gabaliņos. Ja  mājās ir cits truša gaļās gabals, arī to var vārīt zupā.

Katlā lej aukstu ūdeni un liek vārīties gaļiņu. Šajā brīdī es ūdenī lieku veselus pētersīļus, dilles un arī nesagrieztu puravu (zaļo daļu arī var likt). Tie dos garšu un vēlāk varēs vienkārši izņemt. Ja ir vēlme, visus zaļumus var arī protams sakapāt vai sasmalcināt.

Kad ūdens uzvārijies (iespējams, gaļa būs jānoputo), pievieno dārzaņus. Vispirms tos dārzeņus, kas vārās ilgāk, pēc tam tos, kas ātrāk.

Šo zupu kopā vāriju kādu 1h-1,5h uz lēnas uguns. Gaļa ir gatava ļoti ātri un arī dārzeņi, bet ilgāk vāriju, lai veidojas garša. Protams, ka garša būs ļoti maiga, jo gaļa maiga un nekādas garšvielas nepievienoju. Ja gribas stiprāku garšu, var pievienot arī laurulapas, ķiploku un vēl citus garšaugus.

Otrās dienas zupa pārvēršas par dārzeņu zupu ar burtiņmakaroniem. Ideja radās tādēļ, ka veikalā (“Zaļā Govs”, Brīvības ielā) uzgāju ļoti jautrus mazos burtiņmakaronus un vienkārši nevarēju nenopirkt. Tie jāvāra apmēram 6-7 min., tādēļ to var darīt vai nu zupu sildot (pa tiešo iekšā katlā) vai uzvārīt atsevišķi un pievienot zupā.