Zinu, ka internets ir pilns ar daudz un dažādām receptēm, tai skaitā kārtainās mīklas recepti, Tomēr, es kārtaino mīklu gatavoju pēc savas, skolā iemācītās, receptes. Savās receptēs izmantoju tieši šo. Bet esmu pārliecināta, ka visas receptes, kur nepieciešama kārtainā mīkla, izdosies arī tad, ja mīklu gatavosi pēc citas receptes.

Brīdinu, ka recepte izklausās sarežītāk nekā tas ir patiesībā un tādēļ es esmu pievienojusi kautkad skolas laikā gatavotās shēmas (lai gan izskatās diezgan amatieriski)! Noder vecie pieraksti, kā izrādās.

Sastāvdaļas kārtainajai mīklai bez rauga (no šīs mīklas necep kruasānus. Cep "ne pufīgus" izstrādājumus):

250 g augstākā labuma kviešu milti 

5 g smalkais sāls 

0,125 ml ūdens 

180 g sviests 

apm. 40 g milti mīklas rullēšanai

Izsijā miltus caur sietu tieši uz darba virsmas vai palielā bļodā. Izsijā tā, lai veidoties “vulkāna” forma ar bedrīti augšpusē.

Miltiem pievieno sāli un ūdeni. Ar pirkstu galiem sajauc ūdeni un miltus, līdz visi milti ir absorbējuši ūdeni. Kad masa vairs “neplūst”, mīklu “savāc” kopā, bet izvairoties no reālas mīcīšanas. Mīklu apstrādā pēc iespējas mazāk.  Atkarībā no miltu kvalitātes, dažreiz ir nepieciešams mazliet vairāk ūdens, kā rakstīts receptes sastāvdaļās.

No mīklas uztaisi bumbiņu un apber to mazliet ar miltiem, un ar nazi iegriezt krustiņu apmēram 1 cm biezumā. Tas nodrošina to, lai mīkla nebūtu parāk elastīga. Mīklas bumbiņu ietin pārtikas plēvē un ieliec vēsumā uz apmēram 20 - 30 min.

Ar roku vai mīklas ruļļa palīdzību, uz darba virsmas, apkaisītas ar miltiem, sviestu padari mīkstāku un padevīgāku. No sviesta izveido kvadrātveida formu apmēram 1 cm - 1,5 cm biezumā.

Pēc noteiktā laika izņem mīklu no ledusskapja un Sāc mīklas rullēšanu: iespējamas vairākas tehnikas (skat piev.zīmējumu, fig.I vai fig.II).

1. Mīklu izrullē un izveido “ zvaigznes” formu (vai apaļu, vai kvadrātveida).

2. Sviestu uzliec izrullētās mīklas figūras vidū un tad "ietin" sviestu mīklā (skat.fig.II). Ar mīklas ruļļa palīdzību mēģini panākt vienādu biezumu.

3. Rullē mīklu garumā (skat.fig. III). Rullē visu laiku uz vienu pusi - uz augšu un tā lai, mīkla paliek 3 reizes garāka kā sākumā tā bija.

4. Pārliecinies, ka mīkla nelīp pie darba virsmas un regulāri apkaisi mīklu un rulli ar miltiem. Biezumam jābūt vienmērīgam. Miltu pārpalikumu var notīrīt ar slotiņu.

5. Saloci mīklu (skat.fig. IV). Visa šī "operācija", kas ir izpildīta, tiek saukta par 1.tūri.

6. Sāc visu no sākuma jeb sāc 2.tūri, bet pirms tam pagriez mīklu pretējā virzienā. Uzspiežot ar mīklas rullli, salipini vaļējos galus kopā.  Tad atkārto visu rullēšanas procesu kā 1.tūrē. Tāpat ka pirmajā reizē, arī tagad mīklai jābūt 3.reizes garākai, kā sākumā. Regulāri apkaisi ar miltiem un pārpalikumu notīri ar slotiņu.

7. Kad mīkla izrullēta, saloci to tāpat kā 1.tūres beigās. Uz mīklas kreisajā augšējaja stūrī iespied ar pirkstiem 2 iedobītes, lai zinātu, ka esi paveikusi 1.un 2. tūri. Mīklu (tādu salocītu) ietin pārtikas plēvē un ļauj tai atpūsties 20 - 30 min. ledusskapī.

8. Veic 3. un 4. rullēšanas tūri tieši pēc tādiem pašiem principiem kā 1. un 2.tūri. Kad tas ir veikts, tad augšējajā kreisajā stūrī iespiest 4 iedobes. Ja telpa vai darba virsma ir ļoti siltas, tad mīklu ledusskapī liec pēc katras rullēšanas tūres.

Franču receptēs bieži vien (skolas grāmatās, vienmēr) norāda cik tūres konkrētai receptei nepieciešamas. Lielākoties tās ir 6 tūres. Ja nepieciešams mīklu lietot uzreiz (tajā pašā dienā), tad  pēc 6 tūres mīkla ir gatava un rullē to tādā formā, kāda nepieciešama. Taču, ir ieteicams mīklu atstāt vēsumā uz nakti un tikai nākamajā dienā veikt 5. un 6. tūri brīdi pirms mīklas lietošanas.

kartaina mikla   Brūnā krāsa - mīkla Dzeltenā krāsa - sviests Melnā krāsa - mīklas rullis   Raksta titulbilde no interneta šoreiz.