Grētai ir tā lielā laime svinēt vārda dienu divas reizes gadā! Dabiski ir sanācis, ka Toeodoras svinam kopā ar radiniekiem, bet vārdiņam Grēta par godu tika rīkota īsta bērnu ballīte.

Kas gan būtu bērnu ballīte bez jauka un garšīga svinību galda ar kārumiem un našķiem. Svinētāju vecums plus mīnus pusotrs gads! To visu gribējās apvienot ar gardumiem vecāku galdam. Teikt, ka bija grūti izdomāt – tā neteikšu, jo Grēta ir īsta gardēde un neveselīgos našķus vēl nepazīst. Tādēļ svētku galdam tika sagatavots tas, kas Grētai garšo un patīk. Arī vecāku galds bija tāds, ka mazajiem bija iespēja visu pagaršot.

Lūk, ko sagatavoju Grētas Teodoras vārda dienas ballītes jaunākajiem ciemiņiem:

Mazās sāļas tomātplātsmaizītes: no kārtainas mīklas pagatavoju mazas piciņas ar ķiršu tomātiņiem un aitas piena un kazas piena mīksto sieru. Tieši tik lielas, lai mazie svinētāji var ērti paņemt rociņā un pāris kodienos to apēst;

Gardie pikšas plācenīši: sacepu mazus pikšas zivs plācenīšus (recepte šeit). Šoreiz masai pievienoju arī zaļumus – sinepju un rukolas dīkstus, ko ēdēji diezvai pamanīja.

Garneles: varbūt izklausās jocīgi, ka mazajiem svinētājiem tiek šādas uzkodas, bet īstenībā tas taču ir tik garšīgi! Ļoti viegli pagatavojamas (pērku saldētas, tādēļ ļoti svarīgi ir pareizi atsaldēt, tad puse no pagatavošanas jau ir izdevusies) un ērti apēdamas. Garneles šoreiz apcepu olīveļļā un siltā katliņā pasautēju, lai kļūst pavisam mīkstas.

Polārmaize: Grētai ļoti garšo rudzu polārmaize. To es pērku Reaton veikalā (zem viesnīcas Radisson Latvia) un vislabākais ir tas, ka tās var pirkt uz skaita! Tur ir trīs dažādu veidu polārmaizītes cenās no 0,20 – 0,40 santīmi. Uzglabāju ledusskapī un brītiņu pirms ēšanas izņemu ārā. Tā vislabāk saglabājas mīkstas. Tās Grēta parasti ēd “plikas” vai uzsmērēju, piemēram, avokādo vai mīksto kazas sieru.

Rikotas siers ar saulespuķu dīkstiem: rikotas siers ar pārkaisītiem dīkstiem. Tik vienkārši! Bet garšīgi, ja uzsmērē uz polārmaizītes.

Zaļie zirnīši: kur nu bez tiem! Tos es pērku eko veikalā un tos, kuri burkā. Viegli ēdami un garšīgi. Grēta principā visu bļodiņu bija jau gandrīz pievārējusi pirms sanāca ciemiņi. Nācās paslēpt.

Ābolu biezenis ar kanēli: savāriju ābolus ar kanēli, tieši tik vienkārši un ātri. Labums tāds, ka to var izdarīt arī dienu vai pat divas iepriekš. Sagriež ābolus bez mizas mazos gabaliņos, liek katlā, pievieno mazliet ūdeni un ļauj vārīties līdz tie ir mīksti. Pievieno kanēli un brūno cukuru (ja ir vēlme, taču tas nav obligāti) un pavāra vēl kādu laiku, lai garšas savelkas. Ja ir vēlme, lai biezenim nebūtu gabaliņu, tad to var sablenderēt.

Ābolu biezenis ar vaniļu: process tieši tāds pats kā iepriekš aprakstītajam biezenim. Tikai kanēļa vietā pievieno vaniļu. Var pievienot īstās vaniļas pāksts sēkliņas vai arī labu vaniļas ekstraktu. Es šoreiz izmēģināju Latvijā ražoto (!) Madagaskaras vaniļas ekstraktu Vaniļas debesis.

Dzērveņu sukādes: eko veikalā iegādājos dzērveņu skukādes bez cukura. Tās mums mājās ir regulāri, Grētai garšo šis našķis.

Apelsīni: piemājas jaunajā veikalā M’archers bija pievedums Sicīlijas organic apelsīniem. Izskatijās tik labi, ka nevarēju nepaņemt. Bērniem apelsīnus sadalījus segmentos, lai vieglāka ēšana. Salvetes (mitrās vēlams) gan jātur blakus, jo rociņas paliek lipīgas!

Rozīnes! Katram mazajam kā pateicība par atnākšanu ciemos tika dāvaniņa – divas rozīņu kastītes. Veikalā Zaļā govs var nopirkt maisiņus, kur iekšā ir daudz mazu kastīšu ar rozīnēm (firma Organix Foodies). Mūsmājās tās stāv arī, jo rozīnes Grētai garšo un ar šīm mazajām kastītēm lieliski var “dozēt” apēsto daudzumu. Kamēr izķimerējas ar vienu kastīti – pietiek visai dienai. Plus ir ko darīt un knibināties.

Mazajiem, liekas, bija liela izvēle! Un jāsaka, ka viss arī tika apēsts.

Lielo galdam biju sagatavojusi divus lielus šķīvjus ar svaigajiem salātiem – zaļie lapu salāti ar ceptu ķirbi, dzeltenajām bietēm, pastinaku, pesto un granātābolu sēkliņām un zaļie lapu salāti ar oragnic krāsainajiem tomātiem un divu veidu mocarellas sieru (klasisko un ar trifeļu garšu). Klāt skaistas svaigi ceptas bagetes un čiabata maizīte (no M’archers).

Kūka! Pats galvenais ir kūka!

To šoreiz cepu pēc Lauras Timermanes receptes (Instagram kontakts) – citronu kēks! Vienkārš, ātrs un manai gaumei izcils, ļoti citronīgs. Labums tāds, ka var pagatavot iepriekšējā dienā, labi atdzesēt un ietīt pārtikas plēvē uz nakti. Saglabājas mīksts un svaigs. Otrā dienā pārlej ar glazūru un rotā pēc sirds patikas. Vai recepti vēlaties? Bet bildi nepaspēju uztaisīt! Ļoti gards!

Man liekas, ka ballīte bija izdevusies godam un visi bija apmierināti!

Ja vēlaties papildus skaidrojumus kādai no receptei, droši! Un ja vajag palīdzību jūsu bērnu ballītei – droši!