Brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize un brokastis Grēta vienmēr ēd ar lielu prieku. Kopš piebarošanas, Grēta brokastīs ēd putras. Dažādas putras. Sākumā,  pirmos mēnešus (sākot no 4,5 mēn.vecuma) viņa ēda putras, ko pirku Biotēkas vai citos ekoloģisko produktu veikalos (Zaļā Govs, Eko veikalā Strēlnieku ielā u.c.) – man vislabāk patika un Grētai vislabāk garšoja Holles piedāvāta produkcija: rīsu, prosas, trīsgraudu, mannas un auzu pārslu putras. Gatavoju tās ar ūdeni un papildināju ar ogām vai augļiem. Putras maisīju arī savā starpā, lai garša būtu interesantāka. Pirku un neko slikti nevaru teikt arī par Lebens Wert putrām.

Augot lielākai, Grēta šīs putras vairs tik labi neēda (no 7-8 mēn.), jo tām garša tomēr vienveidīga. Sapratu, ka pienācis laiks pāriet pie īstām putram. Šeit labi atkal palīdzēja fakts, ka bija vasara un tājā laikā bijām  laukos, un brokastīs arī krustmeitai gatavoju putru. Tad nu abām meitenēm, vai visiem mazajiem, kuri uz to brīdi ir pie mums, gatavot varēja vienas brokastis.

Ja lielākajiem bērniem top putra bija auzu pārslu biezputra (vai ideālajā gadījumā piena zupa ar makaroniem!), tad Grētai vislabāk patika rīsu putra. Putras gatavoju uz ūdens bāzes, nedaudz pievienojot piena vai sviesta, un dēļ Grētas pavāriju mazliet ilgāk (it īpaši auzu pārslas). Vēļ ļgaršoja arī griķu putra vai kviešu pārslu putra. Neatteicās arī no četru graudu putras.

No rītiem putrai klāt devu ogas (vasaras laikā svaigas, tikko no dārza vai meža un ziemas laikā ņemam ārā no saldētavas) vai banānu. Grētai banāni ļoti garšoja un banāns bija pirmais ēdiens, ko viņa patstāvīgi ar dakšiņu sāka ēst. Tādā ziņā ļoti pateicīgs, lai iemācītos lietot dakšiņu.

Atteikšanās no gatavajām putrām ir laba lieta ne tikai finansiālā ziņā (jo tomēr izēdas tā paciņa diezgan ātri), bet arī praktiskā ziņā! Gatavošana ir tikpat vienkārša un nav uztraukumu, ka putra (paku) izbeigusies un nav iegādāta. Vasarā mūsu lauku bodē auzu pārslas, griķu pārslas, rīsu pārslas vai prosa ir vienmēr. Rīgā arī vienmēr kāda no pakām mājās ir. Arī ceļojumā braucot, var vienmēr vienu paciņu drošībai paņemt līdzi vai tur uz vietas veikalā iegādāties. Viesnīcā paliekot vispār ideāli – brokastīs palūgt putru ne tikai sev, bet arī mazajam. Tiesa, pērku eko veikalu produkciju. Taču, reizēm ēdam arī latviešu “Dobeles Dzirnavnieka” vai “Herkuless” produkciju.

Man putras līdz šim īsti negaršoja, bet zinu, ka tās ir veselīgas. Tādēļ, pateicoties meitai, arī man brokastīs ir sava putras deva. Un esmu jau sākusi iemīlēt.

Ap gada vecumu notika izmaiņas. Grētai konstatējām alerģiju (ne stipru) pret griķiem, tadēļ no griķu putras esam atteikušies. Tajā laikā atteicāmies arī no banāniem un no govs piena produktiem. Tādēļ brokastu putru gatavošana kļuva vēl interesantāka un rezultātā – garšas ir krietni daudzveidīgākas.

Šobrīd, kad Grētai ir 1,6 gadi, topā viņai ir rīsu pārslu putra un ekoloģiskā mannā putra. Auzu pārslu putra viena pati negaršo, tādēļ to vāru kopā ar rīsu pārslām vai reizē kopā ar mannā putru. Reizēm, vārot auzu pārslas, pievienoju kādu no jau gatavajām ekoloģiskajām putrām/musli ar garšām.

Putru  lielākoties vāru uz ūdens un piena bāzes (vairāk piens kā ūdens). Gatavošanai izmantoju šādus pienus:

– auzu piens

– rīsu pienu

– mandeļu pienu vai mandeļu pienu ar vaniļas garšu

– kokosriekstu pienu (nevis to no bundžām, bet krietni mazāk sātīgo un “trekno” (pēc sajūtām) pienu no pakas. Tas ir gatavots līdzīgi citiem riekstu pieniem.

Nekad neesmu izmantojusi sojas pienu, jo man nepatīk sojas piena garša. Reti izmantoju lazdu riekstu pienu, jo tā garša man liekas par šokolādīgu. Iespējams, kad Greta atklās šokolādi, šo izmantosim vairāk. Ja būs kā mamma, kurai netīk šokolādveidīgie dzērieni, iztiksim bez.

Uzvārot putru, krēmīgumam parasti pievienoju:

– sviestu: parasto vai gī sviestu. Neskatoties uz to, ka Grētai ieteikts nelietot govs piena produktus, sviestu daktere ļāvā lietot

– kokosriekstu eļļu: padara putru viegli krēmīgu un mazliet zīdainu, dod arī minimālu kokosriekstu garšu

– kokosriekstu manna: padara putru krēmīgu un sātīgāku, kā arī dod intensīvāku kokosriekstu garšu.

Katru rītu mēģinu putrai pievienot kādu interesantu piedevu, lai brokastu putra nekļūtu garlaicīga. Mājās vienmēr kaut kas ir jeb atrodas, nekad speciāli nepiedomāju, ko tieši gatavošu. No rīta paskatos pa plauktiem un lieku klāt. Bet mājās esmu izveidojusi uzkrājumus un, atzīstos, regulāri sekoju līdzi, lai tie tiktu papildināti. Uzkrājumi sastāv no:

– ekoloģiskais kļavu sīrups

– ekoloģiskais agaves sīrups

– ekoloģiskais kokosriekstu cukurs

– ekoloģiskais brūnais cukurs

– ievārijumi vai ogu želejas (ekoloģiskajos veikalos pirkta gatavā produkcija vai mūsu pašu mājās gatavotā)

– saldētas ogas (mūsu pašu vāktās lielākoties)

– vaniļa (pākstis vai ekstrakts)

– ekoloģiskās kokosriekstu skaidiņas

– čia sēklas

– kanēlis

– rieksti un žāvētie augļi (pērku eko veikalos). Šobrīd vislabāk garšo dateles, rozīnes un dzērvenes

– ziemā ideāli der sasmalcinātas piparkūkas (tāpat gandrīz ikvienā mājās piparkūku krājumi turas līdz janvāra beigām)

Regulāri cenšos pievienot arī svaigos augļus, ko reizēm arī papildinu ar garšām. No augļiem un ogām (saldētajām) gatavoju arī ātros ievārijumus.

– āboli (Grētai patīk, ja tie ir mazliet karamelizēti)

– apelsīni

– rabarberi (eko veikalos jau nopērkami un Grētai tie ļoti garšo). Ja savāra kopā ar apelsīnu, vispār ideāli

– kivi (tos Grēta ēd tikai ar putru!)

– mellenes, avenes un zemenes šobrīd tikai saldētā veidā. Bet vislabāk patīk, ja ogas uz putras uzliek vēl sasalušas. Īstas kraukšķīgas konfektes.

– mango u.c.

No visa šī garā piedevu saraksta putras var pagatavot visdažādākās un principā, gandrīz ne reizi neatkārtoties! Ir man izveidojies arī sarakstiņš ar kombinācijām, kuras strādā vienmēr:

– rīsu pārslas, kokosriekstu piens, kokosriekstu skaidiņas un pasniedzot kļavu sīrups

– mannā putra ar viegli karamelizētiem (sviests + brūnais cukurs vai kokosriekstu cukurs) sagrieztiem āboliem

– jebkura putra ar kokosriekstu cukurā un vaniļā savārītiem rabarberiem

– vaniļas pienā vārītās putras (pienam pievieno vaniķas pāksti un vaniļas pāksts sēkliņas).

– mana bērnības klasika: mannā putra ar sviestiņu un mazliet brūnā cukura.

Piektdienas mums parasti ir dienas, kad gatavoju savādākas brokastis. Grētai ļoti garšo olas – dažādi pagatavotas. Tad nu Grētai piedāvāju ūdens peldē gatavotu omleti vai parasto omleti. Omletes gatavoju  izmantojot alternatīvos pienus (auzu, rīsu) vai arī mandeļu krējumu. Ļoti gardi sanāk. Tāpat Grētai garšo ceptas siermaizītes – maizītes, kur pa vidu salikti tomāti, kazas siers un vēl citi labumi. Vēl laba brokastu ideja ir olmaizītes – uz grauzdētas maizītes likt no olas pagatavotu vēršaci.

Pankūkas! Tās arī izcils brokastu ēdiens, tās vairāk iederas brīvdienām, jo tad ir vairāk laika.

Brokastu receptes ne vienmēr lieku blogā, tādēļ tām vislabāk sekot līdz FB vai Instagram(ā).

 

Putra brokastīs ir labākais enerģijas avots. Tomēr piektdienas ir piektdienas, tādēļ šorīt klasiskās scrambled eggs (ūdens peldē gatavots olu kultenis) no bio olām un mandeļu krēma saldā kr.vietā! Klāt Svētes maizīte ar koksr.sviestu un kazas sieru!

Putra brokastīs ir labākais enerģijas avots. Tomēr piektdienas ir piektdienas, tādēļ šorīt klasiskās scrambled eggs (ūdens peldē gatavots olu kultenis) no bio olām un mandeļu krēma saldā kr.vietā! Klāt Svētes maizīte ar koksr.sviestu un kazas sieru!

Svētes graudu maizīte, bio sviests, paipalu oliņas un Absolūts ēd zaļumi. Vecākiem bio vistu olas vēršacs uz maizītes un pie zaļumiem klàt rupjais jūras sāls! Brīvdienu brokastis.

Svētes graudu maizīte, bio sviests, paipalu oliņas un Absolūts ēd zaļumi. Vecākiem bio vistu olas vēršacs uz maizītes un pie zaļumiem klàt rupjais jūras sāls! Brīvdienu brokastis.

Piektdienā viss ir atļauts! Atcerieties to maizīšcepamo pannu, kur maizi saspiež no abām pusēm?! Savējo, nu jau kādus 20 gadus veco, pannu ik pa laikam izvelku no skapja. Šorīt tapa cepta saldskābmaize (#Liepkalni) ar tomātu, kazas sieru un sinepju dīkstiem pildījumā! Klāt #bio aitas piena jogurts ar kastaņu krēmu.

Piektdienā viss ir atļauts! Atcerieties to maizīšcepamo pannu, kur maizi saspiež no abām pusēm?! Savējo, nu jau kādus 20 gadus veco, pannu ik pa laikam izvelku no skapja. Šorīt tapa cepta saldskābmaize (#Liepkalni) ar tomātu, kazas sieru un sinepju dīkstiem pildījumā! Klāt #bio aitas piena jogurts ar kastaņu krēmu.

 

Labrīt jaunā nedēļā! Brokastīs bio rīsu pārslu putra ar mandeļu pienu, čia sēklām, mazliet koksriekstu eļļas un manas vecmāmiņas gatavoto jāņogu želeju! Brokastu desertā bezglutēna sausmaizīte ar ļoti plànu kārtiņu zemesriekstu sviesta un jāņogu želeju!

Labrīt jaunā nedēļā! Brokastīs bio rīsu pārslu putra ar mandeļu pienu, čia sēklām, mazliet koksriekstu eļļas un manas vecmāmiņas gatavoto jāņogu želeju! Brokastu desertā bezglutēna sausmaizīte ar ļoti plànu kārtiņu zemesriekstu sviesta un jāņogu želeju!

Šajā nedēļas nogalē laikam visi cep pankūkas. Es pagatavoju vaniļas pankūkas ar sarkano apelsīnu mērci - principā Crèpe Suzette. Recepte šeit: http://www.lepetitpot.lv/?cat=75

Šajā nedēļas nogalē laikam visi cep pankūkas. Es pagatavoju vaniļas pankūkas ar sarkano apelsīnu mērci – principā Crèpe Suzette. Recepte šeit: http://www.lepetitpot.lv/?cat=75

Svētdienas rītam krēmīgā rīsu putra ar kokosriekstu mannā (ir atpakaļ Biotēka plauktos!), čia sēklām un karotes gals sāļā karamele (G ieraudzīja plauktā un nevarēju neielikt).

Svētdienas rītam krēmīgā rīsu putra ar kokosriekstu mannā (ir atpakaļ Biotēka plauktos!), čia sēklām un karotes gals sāļā karamele (G ieraudzīja plauktā un nevarēju neielikt).

 

Ja nezini, ko pievienot brokastu putrai, tad, iespējams, apelsīnu sulā sautēti āboli būs laba ideja. Grētai šorīt kā piedeva bioloģiskajai mannā putrai ar klijām.

Ja nezini, ko pievienot brokastu putrai, tad, iespējams, apelsīnu sulā sautēti āboli būs laba ideja. Grētai šorīt kā piedeva bioloģiskajai mannā putrai ar klijām.

Pirms blogā ielieku jaunu recepti, kas patiks, domāju, visiem, ir jāpaēd brokastis. Šorīt bioloģiskā rīsu putra ar kļavu sīrupu un vienu karoti kokosriekstu eļļu.

Pirms blogā ielieku jaunu recepti, kas patiks, domāju, visiem, ir jāpaēd brokastis. Šorīt bioloģiskā rīsu putra ar kļavu sīrupu un vienu karoti kokosriekstu eļļu.

Pēc ballītes rīts...visiem

Pēc ballītes rīts…visiem

 

Šodien braucam ekskursijā! Brokastīs bio auzu pienà vārīta bio graudu putra kopā ar kokostiekstu sviestā un vaniļā karsētiem āboliem.

Šodien braucam ekskursijā! Brokastīs bio auzu pienà vārīta bio graudu putra kopā ar kokostiekstu sviestā un vaniļā karsētiem āboliem.

Mēs pametam pilsētu un braucam meklēt pārsteigumus! P.s. Šodien brokastīs vaniļas auzu pienā (ar dabīgo un īsto vaniļas pāksti) vārīta graudu putra ar kokosriekstu!

Mēs pametam pilsētu un braucam meklēt pārsteigumus! P.s. Šodien brokastīs vaniļas auzu pienā (ar dabīgo un īsto vaniļas pāksti) vārīta graudu putra ar kokosriekstu!

Brokastīs izmēģināju ‪#‎Verival‬ gatavo ‪#‎bio‬ putru ar kazenēm, kaltētàm meža ogàm un rozīnèm. Uz pakas noràdītās putras/šķidruma proporcijas gan nekam neder, vajadzēja uz pusi vairāk. Es vāriju ar kokospienu un beigās viena karote kokosriekstu eļļu pieliku. Savādākas brokastis.

Brokastīs izmēģināju ‪#‎Verival‬ gatavo ‪#‎bio‬ putru ar kazenēm, kaltētàm meža ogàm un rozīnèm. Uz pakas noràdītās putras/šķidruma proporcijas gan nekam neder, vajadzēja uz pusi vairāk. Es vāriju ar kokospienu un beigās viena karote kokosriekstu eļļu pieliku. Savādākas brokastis.

 

Bio rīsu putra vārīta bio rīsu pienā, beigās pievienoju 1 tējk. kokosriekstu sviestu un pirms pasniegšanas - kastaņu krēmu. Labrīt un lai laba ēstgriba!

Bio rīsu putra vārīta bio rīsu pienā, beigās pievienoju 1 tējk. kokosriekstu sviestu un pirms pasniegšanas – kastaņu krēmu. Labrīt un lai laba ēstgriba!

Skolas rīta brokastis - bio rīsu pārslas, bio auzu piens, bio kokosriekstu skaidiņas un pavisam mazliet bio kokosriekstu cukurs.

Skolas rīta brokastis – bio rīsu pārslas, bio auzu piens, bio kokosriekstu skaidiņas un pavisam mazliet bio kokosriekstu cukurs.

Vienkārši, bet silti un sātīgi lietainam rītam. Rīsu pārslas, auzu piens, kokosriekstu sviests, kanēlis un dateles.

Vienkārši, bet silti un sātīgi lietainam rītam. Rīsu pārslas, auzu piens, kokosriekstu sviests, kanēlis un dateles.

 

Mūsu ģimenē pavasarim atnākot iestājas mērena panika - visas vecmāmiņas gatavotās jāņogu želejas burkas jau izēstas! Šodien izmēģinājām kaut ko no veikalu plauktiem - I Love eco brūkleņu želeju no Mans Rimi. Grēta akceptēja

Mūsu ģimenē pavasarim atnākot iestājas mērena panika – visas vecmāmiņas gatavotās jāņogu želejas burkas jau izēstas! Šodien izmēģinājām kaut ko no veikalu plauktiem – I Love eco brūkleņu želeju no Mans Rimi. Grēta akceptēja

Brokastu omlete no tām pasteļtoņu sertificētajām ar mandeļu krējumu.

Brokastu omlete no tām pasteļtoņu sertificētajām ar mandeļu krējumu.