Lieliski pavadīta nedēļas nogale. Sestdien novadīju savus pirmos pašas organizētos bērnu ēdienu gatavošans kursus mammām, bet svētdien, kopā ar Lauru no Viens + viens, sagaidījām mazos gardēžus uz viņiem veltītajām vēlajām brokastīm Mežaparkā. Ierasto #foodiesbrunchlv sastāvu papildinājām ar citām mammām un bērniem, kā arī dažiem tētiem.

Savos ierakstos jau esmu minējusi #foodiesbrunchlv satikšanās. Tās ir labam ēdienam un sarunām veltītas tikšanās reizes mums, meitenēm – Laurai no Viens + Viens, Līgai no Happy Whispers, Annai, kura zināma kā Anna Panna, Lindai no Lindas Virtuve un Lindai no žurnāla Pie Galda.

Laika vīrs bija īpaši labā omā, jo, esmu pārliecināta, ka svētdiena bija viena no šī gada skaistākajām un arī siltākajām dienām.

Ziedošu ābeļu un ceriņu ieskautā pagalmā pašā Mežaparka sirdī, centāmies iekārtot mājīgu, krāsainu un bērniem draudzīgu atpūtas vietu. To visu, protams, papildinājām ar garšīgu pašu gatavotu un ciemiņus sarūpētu ēdienu.

BioBrunch_MG_7682

Vienreiz lietojamos traukus izvēlējāmies praktisku iemeslu dēļ – bērniem tos ir vieglāk noturēt, no tiem ēst brīvā dabā, kad sēdēšana ir kur nu kuram, ir drošāk un vienreizējie krāsainie trauki un galda aksesuāri piešķim pasākumam papildus dzīvīgumu. Ļoti plaša svētku vienreizējo trauku un aksesuāru izvēle ir atrodama veikalā Manilla.

BioBrunch_MG_7653

Kokos karinājām krāsainos karodziņus (no Manilla) un pagalmā arī uzslējām šobrīd tik populāro telti – vigmamu. Izvēlējāmies Latvijas preci – uzņēmuma Teepee ražojumu.

BioBrunch_MG_7718

Šo vēlo brokastu vienojošā tēma bija bioloģiska pārtika bērniem. Kopā ar Lauru bijām sagatavojušas pamata ēdienkarti piknika galdam. Liels bija prieks par ciemiņiem, kuri ieradās ar burvīgiem “groziņiem”, saglabājot tēmu – bioloģisks ēdiens bērniem.

Ēdienu galds bija ļoti bagāts. Lai tas izdotos, ir nepieciešama plaša bioloģisko produktu izvēle. Un, nepateikšu neko jaunu, Rīgā un, ne tikai, tā ir pietiekoši liela! Mums bija Mans Rimi par I Love Eco produkti, Biotēka un Dabas Dobe veikalos pieejamie produkti, kā arī Cocowell (kokosriekstu ūdens) dzērieni bērniem.

BioBrunch_MG_7696

BioBrunch_MG_7808-2Gardo rabarberu dzērienu pagatavoja #darbotiesmājās (Instagramā) un bloga Darboties mājās autore Zane. Ābolu ievārijums lieliski papildināja Lauras (Viens + Viens) ceptās kokosriekstu vafeles. Recepte jau Lauras blogā. 

BioBrunch_MG_7762

BioBrunch_MG_7727

BioBrunch_MG_7800Garšīgo siera cepumu (ceptus izmantojot plaucēto mīklu) recepte jau Lindas Virtuve blogā.

No savas puses, brokastīm pagatavoju divu veidu aukstās zupas, pastas salātus, augļu salātus un divu veidu zaļumu pesto tipa mērces.

BioBrunch_MG_7691

Grētai ļoti garšo aukstā zupa, bet mājās es to nemaz tik bieži negatavoju. Tā kā Grētai ir ieteikts govs piena produktus nelietot, arī aukstajai zupai bija jāizdomā alternatīva. Viens veids ir gatavot uz ūdens bāzes (vēl esmu dzirdējusi, ka gatavo no bērzu sulām). Ļoti garšīgu, uz ūdens bāzes, gatavotu auksto zupu Grēta ēd “Rasolā”. Savukārt mājās es gatavoju ar kazas piena kefīru.

Aukstā zupa ar kazas piena kefīru

Sastāvdaļas:

2 vārītas bietes

1/2 kolrābis

5 – 6 redīsi

paipalu oliņas

zaļumi (dilles, lociņi)

1 pudele kazas piena kefīrs (vai vairāk)

Notīra un novāra veselas bietes. Kad tās ir gatavas un atdzisušas, tās sarīvē.

Sarīve kolrābi. Es kolrābi izmantoju tādēļ, ka tas dod labu un mazliet pikantu piegaršu. Vispār pie kolrābja izmantošanas aukstajā zupā nonācu nejauši – bija beigušies gurķi, bet tikai bietes un redīsi likās par maz.

Smalki sagriež vai sarīvē redīsus.

Sakapā zaļumus. Es sakapāju ļoti smalki, jo tad ir mazāka iespēja, ka bērns mēģinās izlasīt. Starpcitu, pašai tas arī ļoti noder, jo esmu viena no tiem, kura reizēm mēģina zaļumus no šķivja izlasīt.

Uzvāra un atdzesē, kā arī noloba paipalu oliņas.

Lielākā bļodā liek visas sastāvdaļas un  pievieno kazas piena kefīru. Ja liekas, ka viena kazas piena kefīra pudele ir par maz (500 ml), tad var pievienot vairāk vai arī pievienot mazliet ūdens. Labi samaisa un ļauj, lai iestāvas. Pirms pasniegšas zupas virspusē liek uz pusēm pārgrieztas paipalu oliņas.

Ātra un garšīga recepte.

Baltā aukstā zupa ar redīsiem un zaļumiem

Sastāvdaļas:

1/2 kolrābis vai svaigi gurķi

5- 6 redīsi

zaļumi

paipalu oliņas

bezpiedevu jogurts

Zupas sagatavošana principā ir tieši tāda pati kā pirmajai aukstajai zupai. Sastāvdaļas var mainīt, kolrābju vietā likt svaigos gurķus, kā arī zaļumu klāsts ir neierobežots.

Arī šai zupai izvēlējos kolrābi, jo gribēju redzēt, vai kāds bērns pamanīs šo dārzeni zupā.

BioBrunch_MG_7698

Aukstie krāsainās pastas salāti

Makaroni jeb pasta ir viens no tiem ēdieniem, kas laikam garšo visiem bērniem. Katrā gādījumā, ir diezgan maz bērnu, kuri no tiem atsakās. Pastu ir arī viegli ēst tiem, kuri vēl labprātāk ēšanai izvēlas rociņas nekā dakšiņu. Pastas salātu pagatavošana ir ātra un iespējamo papildus sastāvdaļu saraksts ļoti garš. Šajā reizē izvēlējos vienkāršību, jo nepārzināju katra bērna ēšanas/ neēšanas paradums. Pastas salātu garšu var mainīt ne tikai ar sastāvdaļām, bet arī ar mērcēm.

Sastāvdaļas:

300 – 400 g krāsainā pasta (izvēlējos krāsaino dažādu formu pastu, bet var izvēlēties jebkuru sev tīkamu pastu. Tikpat labi var ņemt arī rīsu un citu miltu makaronus, ne tikai kviešu miltu)

Tomāti

Svaigi gurķi

Zaļumi

Olīveļļa

Mērce

Izvāra pastu. Vēlams tos nepārvārīt, lai tie nebūtu pārāk mīksti. Atdzesē un lielākā bļodā samaisa ar olīveļļu (tad tie nelīp kopā).

Sagriež tomātus (parastos vai vēl labāk ķiršu tomātiņus) un svaigos gurķus. Kā arī sakapā zaļumus. Visas sastāvdaļas liek traukā, kur jau ir pasta. Labi samaisa.

Par mērcēm – izvēles iespējas ir diezgan lielas. Var palikt pie klasiskas un ļoti nekaitīgas versijas – olīveļļa kopā ar garšvielām. Tāpat var gatavot mērci no bezpiedevu jogurta (piemēram, kopā ar zaļumiem vai bez) vai krējuma. Var lietot arī majonēzes tipa mērces. Es šoreiz izvēlējos majonēzi bez olām, ko iegādājos eko veikalā. Uz vienu lielo bļodu pietika ar 2 ēdamkarotēm.

BioBrunch_MG_7752

Uzkodu mērces:

Zaļumu mērce ar apelsīnu un biezpienu

Sastāvdaļas:

Sauja rukolas

Sauja spinātu

Sauja zirņu dīgstu

1 apelsīns

200 g biezpiens

Olīveļļa

Visus zaļumu nomzgā un notīra (noņem kātiņus spinātiem). Liek blenderī (var arī ar rokas blenderi smalcināt), pievieno olīveļļu (vismaz 3 – 4 ēdamk.). Blenderē tik ilgi līdz zaļumi ir daļēji sasmalcināti. Pievieno biezpienu un atkal sablenderē. Blenderē līdz veidojas viendabīga skaisti zaļa masa. Blenderēšanas procesā, ja nepieciešams, pievieno vēl olīveļļu. Jo vairāk eļļas, jo mērce būs šķidrāka. Kā pēdējās sastāvdaļas pievieno 1/2 apelsīna miziņu un nepilna apelsīna sulu. Ar apelsīna miziņas un sulas pievienošanu vajag uzmanīties – sākumā pievieno daļu no nepieciešamā daudzuma un pagaršo. Ja ir vēlme, var pievienot arī sāli, piparus un citas garšvielas. Šoreiz citas garšvielas neliku, tādēļ, iespējams, dažiem pieaugušajiem mērce bija par maigu.

Zaļumu mērce ar kazas piena svaigo sieru

Sastāvdaļas:

2 saujas bazilika

1 sauja spinātu

150 – 200 g kazas piena svaigais siers (šeit var izmantot svaigos sierus ar garšām. Mājās gatavojot bieži vien izmantoju kazas sieru ar baraviku garšu vai ar ķiploku garšu)

Olīveļļa

Notīra zaļumus. Liek blenderī (var arī ar rokas blenderi smalcināt), pievieno olīveļļu (vismaz 3 – 4 ēdamk.). Blenderē tik ilgi līdz zaļumi ir daļēji sasmalcināti. Pievieno mīksto kazas sieru un atkal sablenderē. Blenderē līdz veidojas viendabīga skaisti zaļa masa.

Šīs uzkodu mērces var ēst tāpat ar karoti vai smērēt uz maizītēm. Mūsu gadījumā, lieliski papildināja ciemiņu atnestoZe Maizi, kā arī sausmaizīti un čipsus, no I Love Eco (Rimi) produktiem.

Man blogā jau ir pāris receptes ar šīm mērcēm – lieliski der arī pie krāsnī ceptiem dārzeņiem, kartupeļu klimpām, pastas un zivju plācenīšiem.

BioBrunch_MG_7896

Augļu salāti ar vaniļu un kanēli

Sastāvdaļas:

3 bumbieri

3 persiki

2 āboli

5 kivi

1 mango

2 saujas zemeņu

4 mazi (vai 2 lieli) apelsīni un to sula

1/2 citrona sula

1 tējk. vaniļas cukurs

1/2 tējk. kanēlis 

Ņem lielu bļodu un sāk piepildīt ar augļiem. Visus augļus nomizo, izņem kauliņus vai serdes, kas nu kuram nepieciešams un griež daudz maz vienādos gabaliņos un liek bļodā.

Apelsīnus nomizo un segmentē. Pie salātiem liek gan apelsīnu segmentus, gan iespiež visu apelsīnu sulu. Tāpat pievieno arī 1/2 citrona sulas (nepaliks brūni āboli un bumbieri).

Augļus droši var sagriezt jau iepriekšējā vakarā. Nemaisīt, bet pārklāt bļodu ar pārtikas plēvi. Atstāt ledusskapī. Otrā rītā viegli samaisi, pievieno vaniļas cukuru un mazliet kanēļa un atkal viegli samaisi. Ja gribi pievienot arī banānus, tad to dara pēdējā brīdi.

Augļu salātus, protams, var taisīt arī bez vaniļas cukura. Taču vaniļa dod skaistu garšu un vēl labāku smaržu. Ja nu galīgi nekādi ar to cukuru, tad pievieno mazliet agaves sīrupa. Taču, var palikt ari tikai augļi un kanēlis. Augļu sula pati dod lielisku mērci. Mājās esmu gatavojusi augļu salātus, tiem beigās pievienojot tikai olīveļļu. Savādāk, bet garšīgi.

Kopumā svētdienas vēlās brokastis izdevās lieliski. Liels paldies visiem, kuri atnāca un ļoti liels paldies visiem, kuri ļāva šim pasākuma izvērsties tik krāšņam. Par skaistajām bildēm paldies Anetei Rūķei.

Piebilde: Visas receptes izdalīšu arī atsevišķi, lai meklētājā var vieglāk atrast.

BioBrunch_MG_7665