Atklājot garšu pasauli

Florencei ir jau vairāk kā pusgads! Puse no gada! Laiks paskrējis (ha,nekas jauns), bet šoreiz es esmu neprātīgi priecīga par to! Flo aug griezdamies un tas, kādos tempos visu apgūst un mācās ir brīžiem grūti aptverams! Tādā ziņā otrajiem bērniņiem ģimenē ir tik viegli, it īpaši ja ar lielāko māsu/ brāli ir maza, bet tajā pat laikā “gana prātīga” (šeit es domāju, ka bērns jau gana prātīgs) gadu starpība – mūsu gadījumā 3 gadi. Neviena bēbīšu skoliņa, grāmata un vecāku kursi mazajai Flo neiemāca tik daudz, cik lielā māsa stundas – divu laikā. Un tas mazais sīkumiņš – viņš uz to lielo māsu jau tagad kā uz dievību skatās.

Lai spētu izturēt garās dienas un atgūtu visu aktivitātēs izlikto enerģiju, bērnam ir jāēd. Regulāri un kvalitatīvi. Kad mazais kļūst arvien lielāks un straujāks, tad var sākt domāt par piebarojumu. Mūsu gadījumā, ar ārsta/pediatra atļauju – no 4,5 mēnešu vecuma. Florence tiešām ir ļoti, ļoti aktīva meitene. Viņa iztiek ar vienu pusdienas laiku dienā un labu, garu naktsmiegu. Tādēļ karu rītu vidēji 3 – 4 h pavada “pa grīdu” tusējot un arī vakaros tikpat.

PIEBILDE: Ja vēlaties sākt piebarot – konsultējieties ar savu uzticamības personu bērna veselības, attīstības jautājumos. Ar ģimenes ārstu vai pediatru. Tas ir visprātīgākais. Neviena CITA mamma nepateiks jums labāk kad ko sākt, kā cilvēks, kurš jūsu bērniņam seko no pirmās dienas. Tādēļ ir vērts pievērst īpaši nopietnu attieksmi meklējot bērna ārstu. Ja jums nav jūsu gaumei atbilstošs ģimenes ārsts, tad neviens neliedz meklēt papildus pediatru, ar kuru ikdienā konsultēties dažādos, ģimenes ārstam atstājot tikai “atskaites” vizītes. Jums sirds mierīga, mazajam viss labi. Tas galvenais.

Kā papildus ēdienu manam pienam, Florence tiek pie brokastu putras/augļiem un pusdienas putras no dārzeņiem. Šobrīd dārzeņiem pamazām klāt nāk arī gaļa, minimāli skābpiena produkti (tīrkultūra/paniņas). Vakaros esmu sākusi dot arī “naktsputru”. Krūts barošanu neesmu pārtraukusi. Florencei jau ilgstoši mammas piens laika posmā no 7/8:00 rītā līdz 12:30 likās neinteresants piedāvājums. Diezgan dabīgi sanāca šajā starpposmā ieviest rīta putru/augļus. Lieliski tieši laikā, kad atgriežamies no lielās māsas aizvešanas uz dārziņu. Tas pats ar “naktsputru”. Mammas piens nebija interesants laika posmā no 16:00 – 20:00 (kad ir vanna un nakts miegs), tādēļ vakarā diezgan dabīgi sanāca ieviests vakara putras maltīti laikā, kad vakariņo visa pārējā ģimene. Vieglāk vannu sagaidīt.  Šī ir mana izveidotā sistēma, bet tā nebūt nav vienīgā, pareizā un obligāti pieņemamā.

Par to kā es sāku piebarot, cik daudz un ko, esmu rakstījusi šeit.

Šoreiz padalīšos ar idejām, ko gatavoju Florencei. Viņa, kaut ļoti līdzīga it visā citā, atškirībā no māsas ir ar mazliet citu gaumi uz ēdienim. Ja Grēta priekšroku deva garšas ziņā spēcīgākiem dārzeņiem, tad Florence dod priekšroku saldākiem dārzeņiem un augļiem. Tādēļ topā ir bietes (dzeltenas, jo īpaši saldās), saldais kartupelis, burkāns. No augļiem mango, īpaši saldi bumbieri, arī banāns.

PADOMS: arī man reizēm aptrūkstas idejas, kurus augļus vai dārzeņus savienot kopā, lai būtu garšīgi.Ja mājās ir produkti, tad viss viegli patiesībā – kas ir, to gatavo. Bet ja esi veikalā un domā, ko iegādāties, tad man reizēm palīdz špikeris – aizeju līdz bērnu produktu plauktam un paskatos, kādas ir gatavo biezeņu versija – saldās augļu un/vai dārzeņu/piedevu versijas. Paskaties, kuras liekas visgardākās un dodies uz augļu/dārzeņu nodaļu nopirkt sastāvdaļas. 

Tātad, daži augļu “kokteiļi” vai biezeņi. Pagaidām izteikti klasiski, jo gaidu kad būs “vietējie” augļi un ogas vairāk. Kā arī, gaidu kad sāksies siltā sezona. Tagad bio vai ne bio, daļa tāpat pēc plastmasas garšo un smaržo. Šobrdī es ogas izmantoju saldētās no vasaras. Tos var ēst tāpat kā uzkodu, var pievienot kādai no rīta putrām, lai tā ir garšīgāka. Lielākiem bērniem no augļu kokteiļiem var taisīt “saldējumus”, tos sasaldējot. Klāt var dot arī maigu biezpienu, tiem, kuri jau to ēd. Es ar augļiem šobrīd gana piesardzīgi vēl, lielākoties pagaidām rotēju ap šīm izvēlēm. Klāt pie augļiem/ ogām var pievienot, tātad, lakto, bezpiedevu jogurtu, auzu pārslas (blendētas) vai biezpienu. Florence ir pašā ceļa sākumā, tādēļ viss pa vienkāršo vēl.

– mango/banāns + bezpiedevu jogurts vai lakto vai pašas gatavots biezpiens

– bumbieris / banāns / pāris tējkarotes svaiga apelsīnu sula

– ābols/ bumbieris / zemene vai avenes (saldētas)

– mellenes/ banāns + biezpiens vai putra

– ābols/bumbieris/mango/apelsīns/grieķu jogurts (pavisam maz) + kukurūzas putra

Dārzeņi un piedevas

Katram no dārzeņu salikumiem klāt var pievienot gaļu vai zivi. Mazākiem bērniem gaļu un zivi var “ieblendēt” biezenī. Pārējiem likt atsevišķi. Es piedāvāju savus “foršākos” salikumus, kas nostrādā vienmēr.

Visus dārzeņus vispirms notīru, nomazgāju, sagriežu, izvāru (vai iztvaicēju) un tad blendēju, klāt pievienojot mazliet sviesta vai olīveļļas. Principā to var izdarīt arī jau pirms vārīšanas (pievienojot ūdenim, kurā vāri dārzeņus). Dārzeņus var arī cept krāsnī un tad blendēt vai saspaidīt tiem, kuri ēd biezeni vai sagriežot iepriekš mazos gabaliņos dot tāpat. Varbūt izcep drusku vairāk kā ierasts, lai droši, ka mīksti. Lielākiem mazajiem var pievienot arī mazliet saldo krējumu, lai garšīgāk. Ja pievienoju gaļu, tad šobrdī to vāru un tad pievienoju dārzeņiem pie blendēšanas. Un visām dārzeņu versijām var pievienot garšaugus – baziliks, dilles, pētersīļi utt.

Tāpat visus biezeņus var papildināt ar graudaugiem: rīsi, kuskus, prosa, griķi u.c. Šobrīd Florence ir nogaršojusi rīsu putru, kukurūzas putru, ko arī pievienoju dārzeņiem, bet ne vienmēr.

Gatavojot Florencei, parasti ņemu vienu veselu dārzeni no katra veida. Sanāk maltīte divām reizēm mazākam bērnam. Vai mammai un bērnam. Katrā gadījumā, es gatavoju tādus biezeņus, kuri liekas garšīgi man pašai un tādēļ tos var ēst visi, ne tikai maziņie.

– saldais kartupelis / biete/ burkāns + trusis vai tītara gaļa

– selerija sakne/ puravs /kālis

– saldais kartupelis / ķirbis + teļa gaļa vai tītara gaļa

– saldais kartupelis/ fenhelis + teļa gaļa vai jaunlopa gaļa

– ķirbis/pastinaks + tītara gaļa.

– kartupelis/ baziliks. Kartupelim izcili labi klāt iet baziliks. Un pamēģini lillā kartupeli, garšo vēl lieliskāk. + zivs.

– burkāns/puravs/ saldais kartupelis + saldais krējums

– burkāni/zaļie zirnīši + zivs fileja

– sarkanā biete/burkāns/ kālis. Principā, šī ir daļa no klasiskas biešu zupas. Grēta tiek pie biešu zupas un Flo no biešu zupas dabū dārzeņus un šķidrumu. Viena pati biete/kartupelis sablendējot kopā dod rūgtu garšu.

– ziedkāposts/kartupelis + truša gaļa

(239 Posts)

One thought on “Atklājot garšu pasauli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>